100 jaar jeugdcompetitie in Nederland begon bij Z.A.C.

In 2021 is het 100 jaar geleden dat de eerste jeugdcompetitie in Nederland werd gespeeld. Het begon allemaal in Zwolle, bij Z.A.C.. Z.A.C-er Anton ten Doesschate nam het initiatief. Op 19 februari 1921 werd de eerste jeugdcompetitiewedstrijd gespeeld tussen Z.A.C. en Hercules.

100 jaar jeugdvoetbal
Al vroeg zag Anton het belang van een goede jeugdopleiding. In 1917 zorgde hij er al voor dat de leeftijdsgrens voor de jeugd van 13 naar 10 jaar ging. Z.A.C. had op dat moment 20 jeugdleden. Zij trainden wel, maar speelden geen wedstrijden. De voetbalbond had toen nog weinig aandacht voor jeugdvoetbal. Anton neemt daarom in 1921 zelf het initiatief. Hij werpt zich op als ‘competitieleider’, stelt een reglementje op, promoveert enkele leden tot scheidsrechter en legt contact met clubs uit de buurt. Met tien teams gaat op 19 februari van dat jaar de eerste jeugdcompetitie van Nederland van start!

Anton ten Doesschate en Z.A.C.
Anton ten Doesschate kwam uit een Twentse textielfamilie en werd later directeur van de bekende kruidenfabriek Ten Doesschate aan de Thorbeckegracht (nu Euroma). In de jaren ’20 van de vorige eeuw was hij rechtsbuiten van het eerste elftal. Hij speelde geregeld samen met Z.A.C. legende en latere Nederlands elftalspeler Bep Bakhuys. Als allround sportman won hij ook prijzen in de atletiek en kon hij zelfs op schaatsen goed uit de voeten.

Doesje
Anton ten Doesschate werd door zijn vrienden ‘Does’ genoemd. Ter ere van Does introduceren we, met steun van de “Club van 100 ZAC”, ‘het Doesje’. Het Doesje is een speldje naar voorbeeld van het haasje bij de KNVB voor spelers die debuteren in het Nederlandse elftal. Iedere speler of speelster die vanuit de jeugdopleiding debuteert in het eerste elftal van ZAC krijgt een Doesje. Hiermee benadrukken we het belang van het opleiden van de eigen jeugd en zorgen we voor binding van jeugdleden aan de club.
 
Feestelijk moment
100 Jaar jeugdcompetitie in Nederland, begonnen bij Z.A.C.. Dat moment laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. De geplande bijeenkomst op 19 februari 2021 kan helaas vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Op een later moment gaan we dit ongetwijfeld inhalen met de familie van Anton, de KNVB, onze sportwethouder René de Heer en met onze jeugd.

Scroll naar boven